"De Stichting Sittard Rosa Lima, opgericht in 1993, heeft zich ten doel gesteld om kleine ontwikkelingsprojecten in de sloppenwijken van Lima (Peru) financieel te ondersteunen. De bewoners van Sittard-Geleen worden mede door de informatie over deze projecten bewust gemaakt van de verhoudingen tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden".
 
 

Marijn Poels op bezoek bij Pater Jan


 

Filmmaker Marijn Poels ging in 2012 even terug naar pater Jan Brinkhof
“In 2009 maakte ik in opdracht van L1 een documentaire in de Peruaanse hoofdstad Lima over de Nederlandse pater Jan Brinkhof, die met steun van de Stichting Sittard Rosa Lima onder andere eetplaatsen bouwt voor de vrouwen in de buitenwijken van deze metropool.
Door de eetplaatsen maken de vrouwen uit de wijken gezamenlijk eten wat voor de gemeenschap goedkoper is. Daarnaast komen zij er bij elkaar voor kinderopvang, scholing en het bespreken van hun problemen.
Destijds legden we de eerste steen voor de bouw van een nieuwe eetplaats (Rosa Linde) in een van de wijken, waar op dat moment niet meer stond dan een gammel hutje van vier bij vijf meter.
Nu, drie jaar later, ben ik terug in Peru en kan ik het niet laten om een bezoekje te brengen aan de gepassioneerde pater om te kijken wat er in de tussentijd is gerealiseerd”

In 2013 heeft Marijn een film gemaakt in opdracht van L1 over de adoptiejongen Christopher die teruggaat naar zijn geboortestad Lima. We zien hoe pater Jan Brinkhof Christopher de andere kant van de stad laat zien en hoe ze discussiëren over Peru, de cultuur en het grote contrast tussen rijk en arm.

 

 

Projekt Sector 116 - wijk “Año Nuevo” ( zie nieuwsbrief)

q q q
q q q
q q q
q q q
q q q
q q q
q q q
q q q
q q q
q q q
q q q
q q q

 

 

 

 

 

De film Christopher is in november 2013 te zien op L1

 

chris

 

De film over de stichting uit de serie Limburg Helpt is verkrijgbaar op DVD

dvd

BRIEF van JAN BRINKHOF
(oktober 2013)

Geacht comité,
Wat het najaarsproject betreft, dat is bijna klaar en wordt jullie toegestuurd. We kozen een  project met een eerste begroting van ongeveer € 13.000,- en hopelijk is dat  haalbaar. Ik ben blij dat het nog kan, 2 keer per jaar. Er is veel vertrouwen in jullie, voor ons erg fijn dat de mensen nog zo geven. Het project is een eetplaats samen met de actie “kop melk” en het wijkcentrum. Het gaat om nieuwbouw en het is een uitstekend project vinden wij.

Ik denk nog altijd met veel genoegen terug aan de eerste eetplaats de Comedor Mirador. Het is tot nu toe de grootste eetplaats met het grootste aantal leden. Ze hebben nu zelf de 2e verdieping afgebouwd. Maar terugkijkend zie ik dat ze al jaren van het gebouw genieten, dat is toch geweldig en in het geval ze zouden moeten gaan sluiten is het een prachtig gebouw voor de wijk. Zo ook de Comedor “11e de Julio”. Aan sluiten denken we niet want ze functioneren beide uitstekend als eetplaats en als kinderopvang.

We kiezen de projecten zorgvuldig uit. Ook zijn we het met de organisatie van eetplaatsen eens dat in het geval zich iets dergelijks zou voordoen, het gebouw over gaat als wijkcentrum of voor een andere sociale functie.

padre Jan

Lees hier de hele brief !