"De Stichting Sittard Rosa Lima, opgericht in 1993, heeft zich ten doel gesteld om kleine ontwikkelingsprojecten in de sloppenwijken van Lima (Peru) financieel te ondersteunen. De bewoners van Sittard-Geleen worden mede door de informatie over deze projecten bewust gemaakt van de verhoudingen tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden".
 
 

Voorjaarsactie 2009 !
Sittard-Geleen


Projekten in Lima,


Het is niet moeilijk in Lima projekten te vinden die steun kunnen gebruiken. Buiten de historische stadskern uit de koloniale tijd en de luxe wijken voor de happy few, strekken zich in diverse schillen de chaotisch en slecht gebouwde stadsdelen uit. De lagere gedeelten tussen de Stille Oceaan en de bergen zijn al lang volgebouwd. De toestroom vanaf het platteland naar werk en de verlokkingen van de stad gaat echter door en de provisorische behuizingen klimmen gestaag over hellingen en bergen, steeds verder de dorre zand- en steenwoestijn in. De agglomeratie Lima telt momenteel naar schatting 10 miljoen inwoners, maar het kunnen er ook meer zijn. Nog dagelijks vestigen nieuwkomers zich aan de randen van de stad, nemen door zogenaamde “invasies” stukken grond in beslag, worden er weer afgegooid maar blijven terugkomen totdat zij tegen de hellingen en op de heuveltoppen weer een stuk geterrasseerd en er hun hut van planten en rietmatten hebben neergezet.
In twee wijken, Comas (circa 1 miljoen inwoners) en Punete Piedra ( aantal inwoners onbekend) werken ‘padre” Jan Brinkhof en de zusters. Hun werk kenmerkt zich door een aanpak om mensen weerbaar te maken en hun zelfredzaamheid te vergroten. Voor de stichting Sittard-Rosa-Lima is dat het belangrijkste criterium om een projekt te ondersteunen.

Lees ook de brief 2009

 

Najaarsactie 2009 !
Sittard-Geleen

Projekt eetplaats "Huancavelica" in de wijk El Agustino

Lees ook de brief 2009

lees verder  Lees verder Acties 2010

 

 

3

Bert Poiesz in overleg met zuster
Cecilia, Lima 2011


2

Padre Jan bij de nieuwe eetplaats Seňor de los Milagros, Lima 2011